Plantarea trandafirilor

 

 

 

Ca să poţi creşte trandafiri ai nevoie de o gradină cu un pământ cât de cât acceptabil, grămezi de soare, ceva apă şi un dram de ingrăşământ.

 

Rose de Resht

 

 

Unii trandafiri au nevoie şi de stropiri cu substanţe de protecţie. Majoritatea trandafirilor se descurcă cu minime îngrijiri, dar, ca orice lucru în viaţă , cu cât dai mai mult cu atât primeşti mai mult în schimb. Zona aleasă trebuie sa aibă cam 6 ore de soare pe zi şi să nu băltească deoarece trandafirii nu iubesc apa stând la rădăcină. Înainte de plantat, faceţi o groapă mare, iar pământul scos îl amestecaţi cu un pământ mai bun pentru a-i da plantei un start bun. Dacă atunci când faceţi groapa scoateţi bucăţi de iarbă, e bine să le puneţi pe fundul gropii, cu rădăcinile în sus. Până când rădăcinile trandafirului cresc, iarba se descompune şi formeză hrană pentru tufă. Astfel aţi găsit o întrebuinţare pentru acea iarbă. Cei mai buni trandafiri de plantat sunt cei în ghiveci. Nu suferă pe drum de deshidratare, nu suferă din frecarea rădăcinilor. Dar, de cele mai multe ori cumpărăm trandafiri fără pământ, ambalaţi jalnic intr-un pic de rumeguş, cu rădăcinile îndoite si de trei ori şi strânse ca într-un manşon. Dacă sunteţi pe fază şi îi cumpăraţi repede, după sosire, fără să stea pre mult aruncaţi  într-un depozit sau chiar la căldură în magazin, aruncaţi de colo colo de cumpărători grăbiţi, şi îi plantati repede, atunci aveţi o şansă să cresca repede şi frumos, să se umple de flori. Scoateţi rumeguşul de pe rădăcini, băgaţi trandafirii într-o găleată cu apă şi lasaţi-i cam 12 ore, să se rehidrateze bieţii de ei după ce au fost smulşi din pământ, li s-au tăiat majoritatea rădăcinilor, iar restul au fost pliate şi strânse cu puţin rumeguş umed şi lăsaţi acolo multe săptămâni. Tundeţi ca în figura 1 şi înlăturaţi rădăcinile lovite, bolnave, urâte şi câte puţin din vârful celorlalte. Pregătiţi într-o găleată un amestec de pămînt cu gunoi de grajd şi apă, care să aibă consistenţa unui sos. Introduceţii rădăcinile în acest sos nutritiv, în aşa fel încît acestea să fie „unse”, pentru a avea un bun contact dintre ele şi solul în care vor fi plantate. Pregătiţi groapa ca în figura 2. Faceţi un muşuroi mic pe fundul gropii, puneţi trandafirul cu rădăcinile răsfirate în groapă, în aşa fel ca nodul de altoire să fie cam la 3-5cm sub nivelul solului, adăugaţi pământ îmbunătăţit şi presaţi pământul prin călcare fermă, apoi udaţi. Completaţi cu pământ şi dacă operaţia este efectuată toamna, faceţi un muşuroi ca în figura 3, care să acopere planta. Trandafirii cu trunchi se vor planta conform figurii 4. Muşuroiul se înlătură primăvara, după ce trandafirul scoate creşteri noi, încet, fără să le rupem. Înlăturăm puţin în fiecare zi, nu tot deodată, cu mare grijă.

 

Graham Thomas

 

Unii crescători recomandă înlăturarea primelor flori în faza de boboc, dar asta e aproape imposbil, cu toţii ne dorim să vedem mai repede cum arată floarea.

 

Corina Simionescu