O nouă carte despre trandafiri

 

 

La începutul lunii iulie 2010 a apărut la Cluj, o nouă carte despre trandafiri, de astă dată cu precădere despre trandafirii cu parfum.

 

 

Cartea a fost scrisă de preşedintele asociaţiei, dr. Ştefan Wagner şi poartă titlul: „Trandafiri cu parfum”. Lucrarea apare în format mare (27 x 21 cm), tipărită în polichromie, pe hârtie cretată, la fel ca şi cartea de mare succes „Trandafirul – de la mit la mileniul trei”.

Cartea are 132 de pagini şi este compusă din două părţi distincte. În partea întâi autorul tratează problemele de clasificare, organografie, cerinţele trandafirilor faţă de factorii de vegetaţie, înfiinţarea plantaţiilor, efectuarea tuturor lucrărilor de îngrijire şi măsurile de combatere a bolilor şi dăunătorilor. Toate acestea sunt tratate cu lux de amănunte, scrise pe înţelesul tuturor ca toţi amatorii să fie în stare să se orienteze în textul prezentat.

Partea a doua este dedicată trandafirilor cu parfum. În această parte autorul explică ce este parfumul rozelor, cum se apreciază, compoziţia sa naturală şi chimică, prezintă şi felul parfumurilor. Cartea se încheie prin prezentarea de către autor (în text şi fotografii color) a 110 specii şi soiuri de trandafiri având parfum moderat sau puternic, soiurile fiind grupate şi prezentate în următoarea ordine: trandafiri spontani (sălbatici), clasici, teahibrizi, floribunde, urcători şi englezeşti. La fiecare soi se menţionează: originea, sinonimele, habitusul plantei, floarea, tipul de înflorire, felul şi intensitatea parfumului, cerinţele culturale şi modul de utilizare, precum şi distincţiile obţinute cu ocazia diferitelor concursuri internaţionale. Credem că această lucrare va umple un gol atât pentru îmbogăţirea cunoştinţelor începătorilor cât şi pentru furnizarea de date privind parfumul sintetizat şi emanat de petalele Reginei Florilor.

Cartea va fi utilă atât începătorilor cât şi studenţilor, cercetătorilor şi celor care se interesează de trandafirii cu parfum. (Cartea nu va fi distribuită prin librării, ci numai prin asociaţia noastră. Orice comandă va trebui să fie făcută prin internet sau prin telefoanele asociaţiei, iar cartea va fi trimisă prin ramburs poştal).